onsdag 10. september 2014

Å få barna til å lykkes...


Å få barna til å lykkes på skolen... 
I går kunne vi lese om læreren Håvard Tjora som snakker varmt om hvordan barn og ungdom kan lykkes i mattefaget i skolen. Som adjunkt i bunnen og med flere år som klassestyrer, synes jeg dette er en flott artikkel hvor han faktisk etter søkelyset på trygghet som en av nøklene for å lykkes i det faget som kanskje flest elever frykter og tror de ikke kan. At øvelse gjør mester, er noe vi alle vet av erfaring, og mattefaget er intet unntak. Å kjenne på tryggghet generelt i livet for et barn, vil også gjøre seg gjeldende på flere arenaer i barnets liv. Å kunne spørre når man ikke forstår er så viktig, og ved å få svar fra en som forstår, vil barnet vokse på det i seg selv.
MEN- det jeg kjenner sånn på når jeg leser dette, er at dette med trygghet er så grunnleggende at det burde være fag i skolen som faktisk dreier seg om medmenneskelighet, trygghet, verdier og det å kjenne på hvem man er, samt sin egen intuisjon.  Så viktig å få lov til å diskutere én klassetime i uken om det å være et medmenneske, hvilke verdier som er viktige for oss selv og i forhold til andre mennesker. Jeg er så uendelig overbevist om at det å snakke jevnlig med elever fra barneskolen og ut ungdomsskolen, til og med allerede i barnehaven ville vært med på å snu en del av det vi i dag ser med hensyn til mobbing, vold og trakassering i media barn og unge imellom.  Å gi barna en egen grensesetting overfor seg selv ved å bli mer bevisste sin egen tenkning og og sine egne handlinger. Å være med på å løfte hver enkelt elev på denne måten i skolen, ville være en ufattelig spennende reise for de aller fleste unge. Å kunne spre positive tanker, gode idéer og nestekjærlighet, det ville gi trygghet og vennskap langt utover det vi har i dag ved siden av samhold på en helt ny måte.Og ikke minst respekt overfor andre mennesker og dermed også dem selv. Akkurat som en en sten du kaster i vannet og som gir vakre ringer utover vannflaten.
"Du skal være mot andre slik du ønsker at andre skal være mot deg." 
Så enkelt, så vanskelig! 
Hjertehilsen Anne. 

Bilde: Å få barna til å lykkes på skolen... <3
I går kunne vi lese om læreren Håvard Tjora som snakker varmt om hvordan barn og ungdom kan lykkes i mattefaget i skolen. Som adjunkt i bunnen og med flere år som klassestyrer, synes jeg dette er en flott artikkel hvor han faktisk etter søkelyset på trygghet som en av nøklene for å lykkes i det faget som kanskje flest elever frykter og tror de ikke kan. At øvelse gjør mester, er noe vi alle vet av erfaring, og mattefaget er intet unntak.:) Å kjenne på tryggghet generelt i livet for et barn, vil også gjøre seg gjeldende på flere arenaer i barnets liv. Å kunne spørre når man ikke forstår er så viktig, og ved å få svar fra en som forstår, vil barnet vokse på det i seg selv. 
MEN- det jeg kjenner sånn på når jeg leser dette, er at dette med trygghet er så grunnleggende at det burde være fag i skolen som faktisk dreier seg om medmenneskelighet, trygghet, verdier og det å kjenne på hvem man er, samt sin egen intuisjon. :) Så viktig å få lov til å diskutere én klassetime i uken om det å være et medmenneske, hvilke verdier som er viktige for oss selv og i forhold til andre mennesker. Jeg er så uendelig overbevist om at det å snakke jevnlig med elever fra barneskolen og ut ungdomsskolen, til og med allerede i barnehaven ville vært med på å snu en del av det vi i dag ser med hensyn til mobbing, vold og trakassering i media barn og unge imellom. :) Å gi barna en egen grensesetting overfor seg selv ved å bli mer bevisste sin egen tenkning og og sine egne handlinger. Å være med på å løfte hver enkelt elev på denne måten i skolen, ville være en ufattelig spennende reise for de aller fleste unge. Å kunne spre positive tanker, gode idéer og nestekjærlighet, det ville gi trygghet og vennskap langt utover det vi har i dag ved siden av samhold på en helt ny måte.Og ikke minst respekt overfor andre mennesker og dermed også dem selv. Akkurat som en en sten du kaster i vannet og som gir vakre ringer utover vannflaten. 
"Du skal være mot andre slik du ønsker at andre skal være mot deg." Så enkelt, så vanskelig! :P
Hjertehilsen Anne. <3

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar